Ředitel společnosti Florian Frédéric Fuchs a jeho sladký svět
Když se řekne "sladký život", každý si pod tímto slibným pojmem představí samozřejmě něco jiného. Někdo slavný snímek Federica Felliniho, jiný třeba nekonečnou dovolenou... Jak ovšem vypadá ten pravý sladký život, to se dá na Azurovém pobřeží docela lehce zjistit - stačí si zajet pár kilometrů za Grasse, do půvabných míst zvaných Pont du Loup, kde se nachází legendární rodinný cukrářský podnik Confiserie Florian Gorges du Loup. Jaký je život plný vůní, chutí a barev? To byla jedna z otázek, na které odpovídal generální ředitel společnosti SAS Florian, Frédéric Fuchs.
Zmíněný velikán filmu Federico Fellini kdysi prohlásil: "Neexistuje konec. Neexistuje začátek. Existuje jenom nekonečná vášeň života." Výrok slavného režiséra je sice maličko nadnesený, nicméně mě inspiroval k úvodní otázce: Kdy jste přesně věděl, že se cukrářská profese stane vaší vášní?
Od svého nejútlejšího dětství jsem byl velmi mlsný, a proto stát se cukrářem, abych převzal podnik mého dědečka, se mi zdálo být samozřejmostí.
V Grasse, ve světovém hlavním městě parfémů, na adrese 20 boulevard, je světoznámé muzeum parfémů "Le Musée du parfum". Co pro vás tato adresa znamená?
Byl to můj pradědeček Eugene Fuchs, který se v roce 1926 usídlil na 20 bd Fragonard. Muzeum parfému mi připomíná mé kořeny, mou rodinu. Je tady tolik předmětů a rodinných portrétů... Pro mě je to historická budova, můj otec tady strávil několik let svého mládí.
Před časem jsem Confiserii Florian Gorges du Loup navštívila a dodnes ráda na ten sladký zážitek vzpomínám. Co všechno tady dnes může návštěvník zažít a ochutnat?
V našem podniku Gorges du Loup, který byl vytvořen v roce 1949, objeví návštěvník různé výrobny, kde může sledovat přeměnu květin z pays de Grasse na lahodné kandované nebo krystalizované květiny: na růži, fialku, jasmín a nedávno také na levanduli, objeví výrobu našich citrusových džemů z ovoce regionu. Návštěvník také může sledovat polevu kandovaného ovoce a výrobu našich kyselých bonbónů, stejně jako potahování kandovaného ovoce v čokoládě a výrobu čokoládových tyčinek v naší továrně na čokoládu.
Samozřejmě, že první, co člověka při vstupu do Confiserie příjemně omámí, je vůně květů, ovoce, bylinek. Zaujal mě ale také starožitný nábytek, perfektní spojení starých cukrářských strojů s moderní technologií. Často slyšíte názor, že se vám podařila navodit romantická atmosféra s nádechem nostalgie?
Ano, je pravda, že mnoho našich zákazníků ocení soubor provensálského nábytku z 18. a 19. století a zejména náš mistrovský kousek, nádhernou svatební skříň z rodinné kolekce, kterou můžete objevit v prodejním salonu.
Když se přeneseme asi o dvanáct kilometrů dolů k moři, do Nice - jaké překvapení nás čeká v Confiserii Florian du Vieux Nice? Říká se, že původní čokoládovnu v čase svého pobytu v Nice docela často navštěvoval malíř Henri Matisse...
Ano, cukrárna ve staré Nice je skutečně instalována na místě bývalé továrny na čokoládu Florian, kterou tehdy místní obyvatelé dobře znali. A je pravda, že tam slavný malíř Henri Matisse pravidelně chodil nakupovat čokoládu, kterou pak nabízel svým modelkám. Tato krásná cukrárna byla renovována v roce 2019.
Jak oslavíte v příštím roce sté výročí založení čokoládovny?
Na oslavu této krásné události, která bude stým výročím značky Florian, vydáme také barevnou knihu, která bude líčit 100letou historii této společnosti.
Delikatesy značky Florian jsou bez nadsázky světově proslulé. V čem spočívá jejich velký úspěch, přesněji řečeno - můžete poodhalit tajemství úspěchu?
Tajemství úspěchu? Autentické výrobky vyrobené z regionálních surovin a dovednost zděděná po předcích.
Co pro vás znamená značka Côte d'Azur France?
Spojení mezi Florianem a značkou Côte d'Azur France je uznáním kvality našich produktů a hodnoty našeho know-how. Jsem velmi hrdý na to, že moje společnost je spojena se značkou, která zastupuje region Côte d'Azur.
Připravila Stanislava
Bezděčková
Foto : archiv
společnosti Florian a autorka