Florian, sladké azurové dobrodružství

28.08.2018

Jenom kousek od hlavního města světových parfémů Grasse (asi 12 kilometrů) se nachází půvabné místo zvané Pont du Loup. V kaňonu řeky Loup a v těsném sousedství hor je to místo tak působivé, že se v období "Belle Epoque" stalo populárním turistickým cílem smetánky.

Pro milovníky sladkostí je ale i současný život krásnou sladkou epochou - Confiserie Florian Gorges du Loup (její historie sahá až do roku 1921) do těchto míst totiž zasadila výrobu nejproslulejších cukrovinek na Côte d'Azur. Legendární rodinný cukrářský podnik si při putování po Azurovém pobřeží můžete také zevrubně prohlédnout (pro návštěvníky je otevřený po celý rok) a pokoukat se, jak se ten sladký život vlastně dělá.

Hned u vstupu do továrničky se k onomu pokoukání přidruží vábné vůně fialek jasmínu, růže, verbeny... Nejkrásnější květiny a nejlepší ovoce regionu se tady proměňují v takové pochoutky, jako jsou třeba kandované delikatesy ale také džemy, květiny, kterými se zdobí dorty a zmrzliny, nejrůznější druhy čokoládových i kyselých bonbonů, karamely, atd. atd.

Prohlídka továrničky je zdarma, komentovaná v pěti jazycích trvá kolem patnácti minut. Zdejší odborníci ale doporučují počítat asi s pětačtyřiceti minutami - to abyste mohli ruční výrobu nejenom v pohodě sledovat, ale také ta sladká dílka ochutnávat, případně si je hned na místě zakoupit. Dárek pro přátele a známé je určitě výborným nápadem, jenom jde o to, aby dárce nepodlehl pokušení a sladký suvenýr cestou domů nezkonzumoval.

A ještě dvě malá upozornění: V těsné blízkosti továrny na cukrovinky, která dýchá sladkou romantikou i nostalgií, je rovněž zahrada citrusů a květin (Jardin aux agrumes et aux fleurs). Procházka v téhle zeleni určitě stojí za to. A upozornění číslo dvě: Confiserie Florian se také nachází ve Staré Nice (Confiserie Florian du Vieux Nice) na quai Papacino. Je známá nejenom špičkovými delikatesami, ale i tím, že původní čokoládovnu v čase svého pobytu v Nice docela často navštěvoval proslulý malíř Henri Matisse. Kvůli - jak jinak - čokoládě...